Mandu - koreańskie pierogi

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8448
Mandu - koreańskie pierogi
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g tofu
  • 4 g grzybów shitake
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • Ponadto:
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 cytryna
  • pęczek szczypiorku
  • sałata strzępiasta

Opis przygotowania:

Grzyby, sałatę oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojone na drobne kawałki tofu, grzyby shitake i szczypiorek. Następnie wlać sos sojowy i olej, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem i dobrze wymieszać, po czym łyżką nałożyć na wycięte krążki z ciasta.

Wszystko zawinąć w sakiewki i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, gotować przez 5-7 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować sałatą strzępiastą, cytryną i podawać z sosem sojowym oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów