
Ośmiornica z pomarańczą, rzeżuchą i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 996

Składniki:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 pomarańcze
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg mrożonych macek z ośmiornicy
- 1 garść rzeżuchy
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Macki z ośmiornicy rozmrozić, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Po tym czasie macki odcedzić, skropić je oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i grillować na rozpalonym ruszcie grilla przez 4 minuty. Następnie ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz. Pomidorki koktajlowe, pomarańcze i rzeżuchę umyć i odsączyć zwody. Pomidorki pokroić na połowy, pomarańcze pokroić w cienkie plastry i dodać do ośmiornicy na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną drobno rzeżuchą.
Komentarze (0)