
Omlet z liśćmi akacji i sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1089

Składniki:
- 100 ml sosu słodko kwaśnego z ananasem
- 6 jaj
- 1 garść liści akacji
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Liście akacji sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać trzepaczką. Rozgrzać mocno olej na patelni, dodać do niego liście akacji i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego roztrzepane wcześniej jajka. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)