
Omlet z boczkiem i liśćmi chryzantem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2573

Składniki:
- 100 ml słodkiego sosu chili Tao Tao
- 15 g wędzonego boczku w plastrach
- 5 g świeżych liści chryzantemy jadalnej
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wina ryżowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Liście chryzantem umyć, sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w kostkę boczek i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojone na kawałki oraz sparzone liście jadalnych chryzantem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Jajka wbić do kubka, roztrzepać widelcem z winem ryżowym oraz szczyptą soli, po czym zalać nimi smażone składniki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na złoty kolor. Usmażony omlet przełożyć na talerz i polać słodkim sosem chili.
Komentarze (0)