Pierogi z serem, pokrzywą i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 707
Składniki:
- 300 g małych pieczarek
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- Farsz:
- 400 g sera ricotta
- 200 g świeżych liści pokrzyw
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją ze szczyptą soli, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: liście świeżych pokrzyw sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Posiekać je drobno do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej pokrzywy. Następnie dodać do tego ser ricotta. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, a następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Pieczarki oczyścić z błony, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową z oleju i dodać do potrawy na talerzu. Gotową potrawę udekorować listkami z pokrzyw.
Przygotować farsz: liście świeżych pokrzyw sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Posiekać je drobno do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej pokrzywy. Następnie dodać do tego ser ricotta. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, a następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Pieczarki oczyścić z błony, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową z oleju i dodać do potrawy na talerzu. Gotową potrawę udekorować listkami z pokrzyw.
Komentarze (0)