Ognisty jeż
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2008
Składniki:
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki polewy czekoladowej
- 4 łyżki spirytusu
Opis przygotowania:
Białka przełożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Zmiksowane składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć równymi, małymi porcjami, przypominającymi igły jeża na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, przestudzić i przełożyć na talerz polany polewą czekoladową. Następnie polać spirytusem, podpalić i podawać z otwartym płomieniem.
Komentarze (0)