Kitchari
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1822
Kitchari to lekkostrawne danie kuchni indyjskiej, stosowane w ajurwedzie jako oczyszczające i polecane osobom z problemami układu trawiennego. Może występować w wielu wariantach, najczęściej w skład tej potrawy wchodzi ryż basmati i mung dal (obrana z łupiny i przepołowiona fasola mung).
Składniki:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 suszone liście curry
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka fasoli mung
- 1 zielona papryka chili
- 1 garstka szpinaku
- 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki czarnuszki
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- natka zielonej pietruszki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ryż z fasolą mung przesypać razem do jednego rondla, po czym oba składniki zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzać masło klarowane w rondlu dodać do niego mielony kminek, kurkumę, świeżo starty imbir i pokruszone suszone liście curry. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego namoczony wcześniej ryż i fasolę. Całość podlać 1,5 szklanki wody i gotować do chwili, aż woda wyparuje. Wtedy dodać do tego pokrojony drobno seler naciowy, szpinak, posiekaną drobno zieloną paprykę chili, podlać składniki 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania wszystko doprawić szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę udekorować zieloną natką pietruszki.
Po tym czasie rozgrzać masło klarowane w rondlu dodać do niego mielony kminek, kurkumę, świeżo starty imbir i pokruszone suszone liście curry. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego namoczony wcześniej ryż i fasolę. Całość podlać 1,5 szklanki wody i gotować do chwili, aż woda wyparuje. Wtedy dodać do tego pokrojony drobno seler naciowy, szpinak, posiekaną drobno zieloną paprykę chili, podlać składniki 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania wszystko doprawić szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę udekorować zieloną natką pietruszki.
Komentarze (0)