Łosoś w cieście z ziemniakami, serem, oliwkami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1786
Składniki:
- 350 g ciasta francuskiego
- 350 g filetów z łososia
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g sera feta
- 4 duże ziemniaki
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 białko jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać je ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną osączyć z tłuszczu i wyłożyć na pokrojone ziemniaki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w talarki. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki. Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę. Filety rybne skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym estragonem i nałożyć je na rozłożone ciasto. Dodać do tego pokrojone oliwki, ser feta i posypać natka zielonej pietruszki. Całość zawinąć w rulony. Zawinięte składniki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować białkiem jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do ziemniaków z cebulą na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, przełożyć go do kubka, wlać do niego śmietanę kremówkę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, rozmieszać i
polać składniki. Gotową potrawę udekorować kiełkami rzodkiewki.
polać składniki. Gotową potrawę udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)