
Łosoś marynowany z ziemniakami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2221

Składniki:
- 300 g filetów ze świeżego łososia
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 duże ziemniaki
- 4 marchewki
- Marynata:
- 200 ml białego ginu
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu
- 1 czerwona cebula
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: łososia pokroić na cienkie kawałki, przełożyć do miski, oprószyć go kolorowym pieprzem, obłożyć zielonym koperkiem i skropić olejem. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i dodać całości. Gin wymieszać z cukrem, solą i zalać tym całość. Wszystko zawinąć folią spożywczą i wstawić na 8 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz z wyjątkiem zielonego koperku. Koperek zielony z marynaty zmiksować mikserem i odstawić do polania potrawy.
Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc na miazgę i dodać do składników na talerzu. Następnie zalać je śmietaną kremówką, oprószyć pieprzem i dodać zmiksowany wcześniej zielony koperek z marynaty.
Przygotować marynatę: łososia pokroić na cienkie kawałki, przełożyć do miski, oprószyć go kolorowym pieprzem, obłożyć zielonym koperkiem i skropić olejem. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i dodać całości. Gin wymieszać z cukrem, solą i zalać tym całość. Wszystko zawinąć folią spożywczą i wstawić na 8 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz z wyjątkiem zielonego koperku. Koperek zielony z marynaty zmiksować mikserem i odstawić do polania potrawy.
Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc na miazgę i dodać do składników na talerzu. Następnie zalać je śmietaną kremówką, oprószyć pieprzem i dodać zmiksowany wcześniej zielony koperek z marynaty.
Komentarze (0)