Kurczak zapiekany z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2535
Składniki:
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 duży kalafior
- 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
- 0,5 szklanki oleju
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić ją na kawałki. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i również ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i pokroić w cienkie krążki.
Następnie piersi z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i przełożyć do brytfanki. Na pokrojone mięso nałożyć ugotowanego wcześniej kalafiora, marchew i fasolkę szparagową. Całość polać olejem, dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do miękkości mięsa. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Następnie piersi z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i przełożyć do brytfanki. Na pokrojone mięso nałożyć ugotowanego wcześniej kalafiora, marchew i fasolkę szparagową. Całość polać olejem, dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do miękkości mięsa. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)