Czekolada z pianką i masą marcepanową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3090
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- Na masę marcepanową:
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g cukru pudru
- 30 ml białego rumu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na piankę:
- 400 ml mleka zagęszczonego w puszce
- 100 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki zimnej wody
Opis przygotowania:
Przygotować masę marcepanową: migdały mielone przełożyć do miksera, wlać do tego rum, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przełożyć do odpowiedniej formy na ciasto.
Przygotować piankę: żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć do czasu, aż napęcznieje. Mleko zagęszczone zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Następnie dodać do tego namoczona wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać i całość lekko przestudzić. Przestudzonymi składnikami zalać ułożoną w foremce masę marcepanową i wstawić do zamrażalnika, aby składniki zastygły. Zastygnięte wyciągnąć z zamrażalnika.
Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać wszystko i ponownie włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
Przygotować piankę: żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć do czasu, aż napęcznieje. Mleko zagęszczone zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Następnie dodać do tego namoczona wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać i całość lekko przestudzić. Przestudzonymi składnikami zalać ułożoną w foremce masę marcepanową i wstawić do zamrażalnika, aby składniki zastygły. Zastygnięte wyciągnąć z zamrażalnika.
Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać wszystko i ponownie włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
Komentarze (0)