Kurczak faszerowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8422
Kurczak faszerowany
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kurczak do 1,5 kg
  • 20 dag masła
  • sól
  • Na nadzienie:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag drobno posiekanej wątróbki drobiowej
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 zielony koperek
  • 1 łyżka estrogenu
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Opis przygotowania:

Kurczaka umyć, odkroić skrzydełka i szyję. Ostrym nożem naciąć skórę i mięso przy kości grzbietowej, odkrawać mięso od kości, aż odejdzie cały szkielet kurczaka. Wówczas udka i przednią część od skrzydełek wciągnąć do środka. Mięso lekko posolić z obu stron. Bułkę tartą zmieszać z posiekaną wątróbką, masłem, surowymi jajkami, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem i estrogenem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i wyrobić z tego jednolitą masę. Nadzienie powinno być lekko słodkawe, nie pikantne. Mięso kurczaka rozłożyć na desce, włożyć całą masę na mięso. Mięso zszyć białą nitką począwszy od grzbietu, a następnie uformować je na owalny kształt i ułożyć w brytfance do pieczenia mięsa. Na wierzchu ułożyć podrobione masło, lekko podlać wodą i piec pod przykryciem do miękkości mięsa. Należy uważać, aby nadzienie było luźniejsze, nie zbyt bardzo ściśnięte, gdyż pęcznieje ono podczas pieczenia.

Komentarze (1)

hahaha chyba ESTRAGONU
kurczak z hormonami, dobre :D

Podobne przepisy

Więcej przepisów