Dynia pieczona z wiórkami i warzywami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 556
Dynia pieczona z wiórkami i warzywami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g miąższu z dyni makaronowej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Natkę posiekać drobno. Miąższ z dyni makaronowej opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć go szczyptą soli, mielonym kolorowym pieprzem, wiórkami kokosowymi i przełożyć na blachę do pieczenia. Paprykę umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Również przełożyć ją na tę samą blachę do pieczenia z dynią. Do warzyw na blasze dodać obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, posypać łuskanymi nasionami z dyni, posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów