Dynia pieczona z wiórkami i warzywami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 792
Składniki:
- 600 g miąższu z dyni makaronowej
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 łyżki łuskanych nasion z dyni
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz kolorowy mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Natkę posiekać drobno. Miąższ z dyni makaronowej opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć go szczyptą soli, mielonym kolorowym pieprzem, wiórkami kokosowymi i przełożyć na blachę do pieczenia. Paprykę umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Również przełożyć ją na tę samą blachę do pieczenia z dynią. Do warzyw na blasze dodać obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, posypać łuskanymi nasionami z dyni, posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i udekorować świeżym tymiankiem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, posypać łuskanymi nasionami z dyni, posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)