Kotlety kalafiorowe z orzechami, sezamem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1165
Kotlety kalafiorowe z orzechami, sezamem i szpinakiem
fot. veritatem / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • sól
  • Kotlety:
  • 250 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 kalafiory

Opis przygotowania:

Szpinak oraz kalafiory umyć. Następnie szpinak przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą i szybko doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować kotlety: kalafiory podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiory odcedzić i pokroić je na małe kawałeczki do miski. Następnie wsypać do nich tłuczone orzechy i czarny sezam, po czym uformować z tego male kotlety ręcznie.

Kotlety przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów