Klopsy mięsne z serem i selerem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2066
Składniki:
- 20 g parmezanu w plastrach
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki wywaru z gotowanego selera
- sól
- pieprz
- Klopsy:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 seler
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Seler umyć osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Parmezan wyłożyć na talerz. Przygotować klopsy: pokrojony wcześniej seler przełożyć do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zostawiając jedynie 2 szklanki gotowanego wywaru, resztę wylać, a ugotowany seler przełożyć do miski. Mięso mielone dodać do selera w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i obtoczyć je mąką. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zrumienić na nim obtoczone kulki. Do zrumienionych kulek wlać wywar z gotowanego selera, dodać przecier pomidorowy i wszystko doprawić do smaku przyprawami. Składniki dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i dodać do sera w misce.
Komentarze (0)