Hoppin' John

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1399
Hoppin' John
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 30 g surowego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i wyłożyć na talerz. Następnie golonkę pozbawić kości, a mięso pokroić na małe kawałki. Boczek surowy również pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Seler pokroić w drobną kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i posiekać ją drobno. Rozgrzać olej w rondlu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do zeszklonych składników dodać pokrojony wcześniej boczek, golonkę, seler, paprykę i gałązki świeżego tymianku. Składniki wymieszać i dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną, czerwoną papryka i wlać do tego bulion warzywny. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wrzucić do tego osączoną z zalewy białą fasolę. Z gotowanych składników odlać trochę płynu i dusić je jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, odparować i dodać do ryżu na talerzu. Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)