Gofry owocowo-czekoladowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 670
Gofry owocowo-czekoladowe
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 100 g wiśni
  • 50 ml polewy czekoladowej
  • 4 nektarynki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania gofrownicy
  • świeża mięta do dekoracji
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, wbić jajko, wlać mleko oraz olej i całość zmiksować na jednolitą masę. Przelewać ją chochelką na wysmarowana olejem gofrownicę i smażyć na rumiany kolor, po czym gofry wyciągnąć i przestudzić.

Wszystkie owoce oraz miętę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Wiśnie wydrylować drylownicą, nektaryny pozbawić pestek, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Truskawki przełożyć do miksera (część z nich pozostawić na wierzch), wsypać do nich cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu polać tym upieczone wcześniej gofry i położyć na wierzch pokrojone nektaryny, truskawki oraz wiśnie.

Wszystko udekorować świeżą miętą, polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów