Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Makaron z boczkiem i szpinakiem w sosie
fot. vanillaechoes (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu grube rurki
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 świeżego szpinaku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 szklanka śmietany 18%

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i odsączyć z wody. Boczek wędzony pokroić w cienkie plastry. Do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody wsypać makaron i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do niego szpinak. Doprawić go do smaku szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć razem z boczkiem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać śmietanę wymieszaną z tartym parmezanem i wymieszać. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (1)

Super przepis na szybki i smaczny obiad polecam.

Podobne przepisy

Więcej przepisów