Fasolka z szynką, tortillą i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2178
Składniki:
- 40 g zielonej fasolki szparagowej
- 30 g wędzonej szynki w całości
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 placki tortilli
- 1 cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek, pokroić na kawałki, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Szynkę oraz placki tortilli pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną szynkę z tortillą. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż szynka się przyrumieni. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić octem balsamicznym, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy.
Komentarze (0)