Honey rings
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2434
Składniki:
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 80 g kaszy manny
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- Na wypełnienie:
- 400 g melasy z trzciny cukrowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka likieru Anisette
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną i cukrem. Do wymieszanych składników dodać żółtka jaj, masło, wlać letnią wodą i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 3 mm, po czym pociąć je w podłużne paski o szerokości 10 cm.
Przygotować wypełnienie: melasę przełożyć do rondla i zalać wodą. Wlać do tego likier Anisette, wsypać cukier, kakao, dodać tartą skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wsypać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Składniki zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wsypać do tego kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszać i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzonymi składnikami wysmarować plastry ciasta, po czym wszystko zawinąć w rulon, a następnie w pierścienie. Końce pierścieni dokładnie skleić ręcznie. Sklejone ciasto ponacinać ostrym nożem z każdej strony i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować wypełnienie: melasę przełożyć do rondla i zalać wodą. Wlać do tego likier Anisette, wsypać cukier, kakao, dodać tartą skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wsypać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Składniki zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wsypać do tego kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszać i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzonymi składnikami wysmarować plastry ciasta, po czym wszystko zawinąć w rulon, a następnie w pierścienie. Końce pierścieni dokładnie skleić ręcznie. Sklejone ciasto ponacinać ostrym nożem z każdej strony i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)