Medhu Vadai

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2571
Medhu Vadai
fot. jeffgunn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu chili
  • 150 ml sosu czosnkowego
  • 2 liście bananowca
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na talerz. Paprykę chili umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Sos czosnkowy oraz sos chili przelać do małych, osobnych miseczek i również wyłożyć na talerz. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z proszkiem do pieczenia, curry, mielonym kminkiem i szczyptą soli. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Wlać do tego letnią wodę i z całości zagnieść ciasto. Dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę chili i ponownie wszystko wyrobić ręcznie, po czym zrolować na grubość wskazującego palca i podzielić na równe kawałki Z kawałków uformować krążki i dokładnie zlepić ich końce. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)