Falafel z pitą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 895
Falafel z pitą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 chlebki pita
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 4 liście czerwonej kapusty
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Falafel:
  • 450 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Liście czerwonej kapusty sparzyć wrząca wodą i odsączyć z jej nadmiaru.

Przygotować falafel: ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przesypać do miksera. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do ciecierzycy w mikserze. Wsypać do tego wszystkie przyprawy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową z oleju.

Chlebki pita rozkroić nożem i włożyć do nich liście sałaty oraz sparzone liście czerwonej kapusty. Dodać do tego smażone kulki i wszystko polać jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów