Camembert zapiekany z grzankami i ziołami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1623
Camembert zapiekany z grzankami i ziołami
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 1 okrągły ser camembert
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Zioła umyć i odsączyć z wody. Kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron, po czym ściągnąć je z patelni. Ser ponacinać ostrym nożem w górnej jego części, a w miejsce nacięć włożyć obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry czosnek. Ser położyć na papierze do pieczenia na talerzu, dodać do niego świeży tymianek , rozmaryn i włożyć go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni. Piec do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika i podawać z grzankami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów