Pizzerinki makaronowo-serowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 377
Pizzerinki makaronowo-serowe
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu rurki
  • 200 startego sera Gouda
  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do niej cukier, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia.

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Po wymieszaniu wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta wlać olej, jeszcze raz wyrobić ręcznie i podzielić je na 4 równe części. Każdą z nich rozgnieść ręcznie na okrągłe placki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Na ciasto wyłożyć ugotowany wcześniej makaron, posypać go suszonym oregano oraz startym serem Gouda i smażyć pod przykryciem do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i polać sokiem pomidorowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów