Ciastka imbirowo-cynamonowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1864
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, cynamonem, solą i mielonym imbirem. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać margarynę, melasę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i posypać je cukrem waniliowym. Następnie z całości wyciąć krążki szklanką i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)