Ciastka imbirowo-cynamonowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1750
Ciastka imbirowo-cynamonowe
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, cynamonem, solą i mielonym imbirem. Do wymieszanych składników wbić jajko, dodać margarynę, melasę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i posypać je cukrem waniliowym. Następnie z całości wyciąć krążki szklanką i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów