Rissotto grzybowe z łososiem w sosie ziołowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2058
Rissotto grzybowe z łososiem w sosie ziołowym
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z łososia
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos ziołowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa, rybę oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Następnie prawdziwki zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 20 minut. Do namoczonych grzybów wsypać ryż i razem ugotować do miękkości. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonych składników dodać ugotowany wcześniej ryż z grzybami i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Filety z łososia wysmarować 2 łyżkami roztopionego masła i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania.

Przygotować sos ziołowy: bazylię, natkę zielonej pietruszki, miętę oraz szczypiorek pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, wsypać tarty parmezan, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowana masłem rybę w naczyniu do zapiekania.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do miękkości ryby. Upieczoną rybę wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów