Rissotto grzybowe z łososiem w sosie ziołowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2058
Składniki:
- 300 g filetów z łososia
- 25 g suszonych prawdziwków
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos ziołowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 listki świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- garść świeżej bazylii
- pęczek drobnego szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa, rybę oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Następnie prawdziwki zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 20 minut. Do namoczonych grzybów wsypać ryż i razem ugotować do miękkości. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni. Do zeszklonych składników dodać ugotowany wcześniej ryż z grzybami i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Filety z łososia wysmarować 2 łyżkami roztopionego masła i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania.
Przygotować sos ziołowy: bazylię, natkę zielonej pietruszki, miętę oraz szczypiorek pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, wsypać tarty parmezan, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowana masłem rybę w naczyniu do zapiekania.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do miękkości ryby. Upieczoną rybę wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.
Przygotować sos ziołowy: bazylię, natkę zielonej pietruszki, miętę oraz szczypiorek pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, wsypać tarty parmezan, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowana masłem rybę w naczyniu do zapiekania.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do miękkości ryby. Upieczoną rybę wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.
Komentarze (0)