Bakłażany grillowane i orzeszkami ziemnymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1780
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażany oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Bakłażany pokroić w cienkie, podłużne plastry, natomiast natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Bułkę tartą przesypać do miski, wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu, posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki oraz tłuczonymi orzeszkami ziemnymi. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i połączyć ze składnikami w misce. Następnie plastry bakłażanów wysmarować oliwą z oliwek i posypać je wymieszanymi składnikami. Całość przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z rusztu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)