Deser jeżynowy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 372
Deser jeżynowy
fot. OxanaDenezhkina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
  • liście jeżyn do dekoracji

Opis przygotowania:

Jeżyny oraz ich liście umyć i odsączyć z wody. Gorzką czekoladę połamać na małe kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu masę czekoladową przelać do szklanek i pozostawić, aby przestygła. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę, a po ubiciu przełożyć ją na czekoladę w szklankach. Dodać do tego jeżyny i posypać całość startą gorzką czekolada zmieszaną z cynamonem. Gotowy deser udekorować liśćmi jeżyn.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów