Imam bayildi - nadziewane bakłażany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1043
Imam bayildi to wegetariańskie danie kuchni tureckiej. Pyszne łódeczki z bakłażanów nadziewane farszem z pomidorów, cebuli, czosnku oraz przypraw. Idealnie komponują się podane z ryżem oraz śmietaną.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 6 pomidorów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 ząbki czosnku
- 4 cebule
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 szklanki ryżu basmati
- 0,5 szklanki brązowego ryżu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż biały oraz brązowy połączyć ze sobą, razem opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do jednego rondla, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Bakłażany oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć w nich środki. Środki z bakłażanów pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojoną wcześniej cebulę z czosnkiem Składniki te wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone pomidory, środki z bakłażanów i dusić przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, kminkiem, mielonymi nasionami kolendry i dusić jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i napełnić tym wydrążone wcześniej bakłażany. Rozgrzać ponownie 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej napełnione bakłażany, całość nakryć pokrywką i dusić do chwili, aż bakłażany zmiękną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz z ryżem. Gotowe danie podawać ze śmietaną kremówką.
Komentarze (0)