Babka czekoladowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2321
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g białej czekolady
- 200 g masła
- 16 ml aromatu waniliowego
- 5 jaj
- 5 dag rodzynek
- 4 łyżki białego rumu
- 2,5 mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki mleka
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Masło stopić w rondlu. Następnie stopione masło utrzeć z cukrem oraz aromatem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę, kakao, rodzynki, wlać letnie mleko i całość dokładnie wymieszać. Wysmarować formę masłem i obsypać bułką tartą, po czym przełożyć do niej wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczoną babkę wyciągnąć i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki rumu w rondlu, dodać pokruszoną drobno czekoladę gorzką i rozpuścić na małym ogniu. Potem rozpuszczoną czekoladę przelać na babkę i włożyć ją do lodówki, aby czekolada zastygła. Po jej zastygnięciu wyciągnąć i ponownie rozgrzać 2 łyżki rumu w rondlu, dodać białą pokruszoną czekoladę i również rozpuścić na małym ogniu. Polać nią babkę i całość pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)