Arancini z ryżu i pieczarek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2672
Arancini z ryżu i pieczarek
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki oliwy do polania kiełków
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie kiełek buraków
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno białą cebulę i zeszklić ją. Dodać do niej oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki, smażyć przez 3 minuty, doprawić pieprzem oraz solą i przełożyć do ryżu. Następnie całość wymieszać, uformować kulki ręcznie, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Usmażone przełożyć na talerz. Kiełki buraków sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody, przełożyć na talerz i polać 2 łyżkami oliwy. Pomidorki koktajlowe umyć osączyć z wody i przekroić na połowy. Do pomidorków dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i czerwoną cebulę. Następnie zalać octem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć do małej miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów