Anchios z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1778
Składniki:
- 400 g wędzonej sardeli
- 20 g suszonych pomidorów
- 4 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 marchew
- 1 szklanka wrzacej wody
- garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Sardele wędzone rozdrobnić na małe kawałki. Cebule białą i czerwoną obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Dodać do tego pokrojoną paprykę, marchew, ugotowane ziemniaki i suszone pomidory. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, oprószyć mąką kukurydzianą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie do smażonych składników dodać rozdrobnioną sardelę i posiekaną drobno miętę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)