Anchios z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1778
Anchios z warzywami
fot. İnci Mercan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonej sardeli
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 marchew
  • 1 szklanka wrzacej wody
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Sardele wędzone rozdrobnić na małe kawałki. Cebule białą i czerwoną obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Dodać do tego pokrojoną paprykę, marchew, ugotowane ziemniaki i suszone pomidory. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, oprószyć mąką kukurydzianą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie do smażonych składników dodać rozdrobnioną sardelę i posiekaną drobno miętę. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów