Empanadas z kurczakiem i warzywami
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2150
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Farsz:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 2 łyżki wody
- 1 żółtko jajka
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wbić jajko, wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim piersi z kurczaka. Po zrumienieniu mięso ściągnąć z ognia i rozdrobnić je. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pozbawioną nasion i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz liście laurowe. Smażyć do miękkości papryki. Wtedy dodać do tego rozdrobnione wcześniej zrumienione mięso. Następnie wlać do tego przecier pomidorowy, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę chili. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i przełożyć na przygotowane wcześniej krążki z ciasta.
Ciasto z farszem zlepić ręcznie, po czym wymieszać żółtko jajka z 2 łyżkami wody i posmarować tym całość. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wbić jajko, wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim piersi z kurczaka. Po zrumienieniu mięso ściągnąć z ognia i rozdrobnić je. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pozbawioną nasion i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz liście laurowe. Smażyć do miękkości papryki. Wtedy dodać do tego rozdrobnione wcześniej zrumienione mięso. Następnie wlać do tego przecier pomidorowy, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę chili. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z patelni i przełożyć na przygotowane wcześniej krążki z ciasta.
Ciasto z farszem zlepić ręcznie, po czym wymieszać żółtko jajka z 2 łyżkami wody i posmarować tym całość. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)