Czekolada - historia, rodzaje i ciekawostki

Oceń:
(6 głosów)
Czekolada - historia, rodzaje i ciekawostki
fot. Pixabay (pexels.com)

Mleczna, gorzka, a może biała? Każdy ją lubi, ale co tak na prawdę wiemy o czekoladzie? Skąd pochodzi? Ile kosztowała najdroższa tabliczka? Jak powstaje? Poznajcie historię czekoladą płynącą.

Historia czekolady

Pochodzi z przełomu XIV i XV w. z terenów dzisiejszego Meksyku. Majowie i Aztekowie sporządzali z roztartych nasion kakaowca napój, który doprawiali miodem, chili i kukurydzą. Kakaowiec był wówczas przeznaczony jedynie dla najbogatszej części społęczeństwa oraz do przeprowadzania obrzędów religijnych.

Do Europy kakaowiec trafił dzięki odkryciu Ameryki przez Kolumba, ale nie od razu wpasował się w gusta Europejczyków, którzy nie wiedzieli, jak go wykorzystać. Dopiero w XVII w. odkryto napój powstający ze zmielonych ziaren zalanych ciepłą wodą z cukrem, dzięki któremu kakaowiec zyskiwał coraz większą popularność na naszym kontynencie.

Prawdziwy przełom dla ziaren kakaowca przyniósł jednak dopiero wiek XIX, kiedy to Francis Fry z połączonego kakao, tłuszczu kakaowego i cukru uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady.

Jak powstaje czekolada? 

Czekolada to wyrób cukierniczy o zawartości minimum 35% suchej masy kakaowej.

Z mielenia w wysokiej temperaturze śruty kakaowej powstaje tak zwany likier czekoladowy. Miesza się go i rozgniata, aż do otrzymania sypkiej i tłustej substancji, którą miesza się i rozciera na sucho, dzięki czemu staje się bardziej plastyczna. Proces ten nazywa się konszowaniem. Pod jego koniec dodaje się masło kakaowe i ewentualnie lecytynę. Następnie czekoladę powoli się schładza, póki jest jeszcze płynna, wlewa się ją do form, w których stygnie do temperatury ok. 6°C. Ostatnim etapem produkcji czekolady jest wybicie tabliczek i zapakowanie gotowego produktu.

Rodzaje czekolady

Czekoladę dzielimy na:

  • gorzką - zawiera minimum 70% masy kakaowej,
  • deserową - minimum 50% masy kakaowej,
  • mleczną -  ok. 25% masy kakaowej,
  • białą - została wynaleziona w 1930 r., powstaje bez proszku kakaowego i zawiera do 33% masła kakaowego,
  • różową - została wynaleziona dopiero w 2017 r., a do sprzedaży trafiła w 2018 r., przez co jest najmniej znaną odmianą czekolady; ma bardziej delikatny smak o jagodowych nutach, powstaje ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego, któremu zawdzięcza swój naturalnie różowy kolor.

W produktach czekoladopodobnych zawartość kakao nie przekracza 7%. Dla uzyskania gładkiej jednolitej struktury dodaje się lecytynę lub PGPR, co pozwala zmniejszyć zawartość drogiego tłuszczu kakaowego.

O wpływie czekolady na organizm możecie przeczytać w artykule “Czekolada - fakty i mity”.

Ciekawostki o czekoladzie

  • Największa tabliczka czekolady waży 5443 kg, została wyprodukowana w Chicago.
  • Najdroższa, 10-centymetrowa tabliczka czekolady Cadbury została wylicytowana na aukcji w 2001 r. za 687 dolarów amerykańskich (ok. 2874 zł).
  • Czekolada gorzka jest produkowana w temperaturze o około 20°C wyższej, niż czekolada mleczna.
  • 7 lipca świętowany jest Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady, natomiast 12 kwietnia w Polsce obchodzony jest Dzień Czeokolady.

Autor: Patrycja

Komentarze (1)

Inne artykuły

20 ciekawostek o kawie

Pijemy ją codziennie... Dla milionów ludzi ranek bez niej jest abstrakcją... Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niej.. KAWA. Wyborna i pobudzająca dawka energii. Jest atrybutem śniadań, przerw w pracy, wypadu z przyjaciółmi, gdyż ponoć...

Czytaj dalej

Moda na smoothies

Owocowo-warzywne, kolorowe, pyszne, niezwykle dobrze zaspakajające pragnienie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe SMOOTHIES są dzisiaj znane i lubiane na całym świecie. Ten popularny napój to tak naprawdę soczysta mieszanka zmiksowanych i schłodzonych owoców. Orzeźwiające smoothies...

Czytaj dalej

Domowe masy plastyczne dla dzieci

Kuchnia to nie tylko miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki, ale też idealne miejsce dla zabaw z dzieckiem. Maluchom ogromną frajdę daje pomoc przy gotowaniu, ale możemy im również przygotować dobrą zabawę. Oto kilka propozycji na zabawy w...

Czytaj dalej

Produkty, które wzmacniają odporność

Dzisiejsze powietrze, klimat i środowisko nie zapewniają nam zbyt wysokiej odporności. Coraz więcej ludzi zapada na meteoropatię, czyli wrażliwość na zmiany warunków atmosferycznych. Łatwo narażamy nasz organizm na osłabienie, co przyczynia się do powstawania niechcianych...

Czytaj dalej
Więcej artykułów