Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Oceń:
(0 głosów)
Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki witaminy PP, która uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów oraz węglowodanów, a także dba o odpowiedni stan nabłonka skóry, przewodu pokarmowego raz układu nerwowego. Witamina PP rozszerza naczynia krwionośne, a dzięki temu wpływa na sprawne funkcjonowanie mózgu. A jednak główną rolą wątroby jest detoksykacja, dlatego jedząc wątróbkę spożywamy najbardziej zanieczyszczony organ w ciele zwierzęcia.

Należy jednak oczyścić wątrobę z mitów związanych z tą detoksykacją. Powszechne wyobrażenie przedstawia ją jako siedlisko wszystkich szkodliwych związków i trucizn dostarczanych organizmowi, które akumulują się właśnie w wątrobie. Wydaje się więc szaleństwem spożywanie magazynu trucizn, a jednak jest to magazyn najdoskonalszy w świecie, który rozkłada szkodliwe substancje toksyczne na substancje łatwe do wydalenia i nieszkodliwe. Dlatego też bez sprawnie działającej wątroby niemożliwe jest przeżycie. Wątroba z magazynu toksyn zamienia sama siebie w rezerwuar wielu wartościowych dla życia substancji od cholesterolu po niezbędne dla życia mikroelementy. Nagromadzone bogactwa starczają na kilka miesięcy nawet jeśli nie są aktywnie dostarczane. Ta magazynująca własność wątroby pozwala na traktowanie jej jako najlepszego źródła mikroelementów w diecie. Znacząca większość mikroelementów występujących w wątrobie znajduje się w stężeniu większym niż w roślinach powszechnie używanych w kuchni.

Wątróbka ze względu na podnoszenie poziomu cholesterolu nie powinna być jednak składnikiem pokarmowym osób cierpiących na choroby układu krążenia. Powinny unikać jej także kobiety w ciąży, ponieważ nadmiar witaminy A, którą zawiera może źle wpływać na rozwój dziecka. Unikać wątróbki powinny także osoby mające skłonność do wysokiego poziomu kwasu moczowego we krwi i ataków dny moczowej. Wątróbka jest jednak doskonała dla osób o skłonnościach do niedokrwistości, cierpiących na anemię lub obficie miesiączkujących. Wątróbka zawiera odpowiednie składniki krwiotwórcze, takie jak żelazo, witaminy B12 oraz kwas foliowy.

Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce minimum dwa dni, dlatego dokonując zakupów należy zwracać uwagę na wygląd wątróbki, czy jest ona jednolita w kolorze, o błyszczącej powierzchni oraz śliska w dotyku (nie „lepka”).

Wątroba jak alchemik - przetwarza to, co szkodliwe, w substancje najcenniejsze dla naszego organizmu, dlatego też jako toksyczna nie będzie leżała nam na wątrobie.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

O rozpalaniu wewnętrznego ognia Imbirem

Imbir jest korzeniem rośliny, która wspiera nasz organizm, tak jak ogień palony w kominku wspiera domostwo. Imbir zagrzany w naszym organizmie pobudza go i rozświetla. Wzmacnia w rozwoju. Tak jak oczywistym jest dla nas żywioł...

Czytaj dalej

Podstawowe zasady grzybobrania

Co może być lepsze od spaceru, który jest odpoczynkiem karmiącym nasze zmysły? Mało jest takich rzeczy. Uwielbiamy nasze lasy, czerpiemy z nich same przyjemności: zapach, widoki oraz dobra natury, jakimi są grzyby. Każdy z nas,...

Czytaj dalej

Czekolada - fakty i mity

Jest jednym z najlepszych "poprawiaczy" złego nastroju. Kilka kostek wprowadza nas w wyjątkowo przyjemną atmosferę. Ten produkt składający się głównie z miazgi kakaowej pokochano na całym świecie - od najuboższych korzystających z produktów czekoladopodobnych do...

Czytaj dalej
Więcej artykułów