Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Oceń:
(0 głosów)
Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki witaminy PP, która uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów oraz węglowodanów, a także dba o odpowiedni stan nabłonka skóry, przewodu pokarmowego raz układu nerwowego. Witamina PP rozszerza naczynia krwionośne, a dzięki temu wpływa na sprawne funkcjonowanie mózgu. A jednak główną rolą wątroby jest detoksykacja, dlatego jedząc wątróbkę spożywamy najbardziej zanieczyszczony organ w ciele zwierzęcia.

Należy jednak oczyścić wątrobę z mitów związanych z tą detoksykacją. Powszechne wyobrażenie przedstawia ją jako siedlisko wszystkich szkodliwych związków i trucizn dostarczanych organizmowi, które akumulują się właśnie w wątrobie. Wydaje się więc szaleństwem spożywanie magazynu trucizn, a jednak jest to magazyn najdoskonalszy w świecie, który rozkłada szkodliwe substancje toksyczne na substancje łatwe do wydalenia i nieszkodliwe. Dlatego też bez sprawnie działającej wątroby niemożliwe jest przeżycie. Wątroba z magazynu toksyn zamienia sama siebie w rezerwuar wielu wartościowych dla życia substancji od cholesterolu po niezbędne dla życia mikroelementy. Nagromadzone bogactwa starczają na kilka miesięcy nawet jeśli nie są aktywnie dostarczane. Ta magazynująca własność wątroby pozwala na traktowanie jej jako najlepszego źródła mikroelementów w diecie. Znacząca większość mikroelementów występujących w wątrobie znajduje się w stężeniu większym niż w roślinach powszechnie używanych w kuchni.

Wątróbka ze względu na podnoszenie poziomu cholesterolu nie powinna być jednak składnikiem pokarmowym osób cierpiących na choroby układu krążenia. Powinny unikać jej także kobiety w ciąży, ponieważ nadmiar witaminy A, którą zawiera może źle wpływać na rozwój dziecka. Unikać wątróbki powinny także osoby mające skłonność do wysokiego poziomu kwasu moczowego we krwi i ataków dny moczowej. Wątróbka jest jednak doskonała dla osób o skłonnościach do niedokrwistości, cierpiących na anemię lub obficie miesiączkujących. Wątróbka zawiera odpowiednie składniki krwiotwórcze, takie jak żelazo, witaminy B12 oraz kwas foliowy.

Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce minimum dwa dni, dlatego dokonując zakupów należy zwracać uwagę na wygląd wątróbki, czy jest ona jednolita w kolorze, o błyszczącej powierzchni oraz śliska w dotyku (nie „lepka”).

Wątroba jak alchemik - przetwarza to, co szkodliwe, w substancje najcenniejsze dla naszego organizmu, dlatego też jako toksyczna nie będzie leżała nam na wątrobie.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Chleb świętojański

Chleb od wieków uważany jest za symbol niebiańskiego pokarmu. Posiada on niezwykle sakralne znaczenie, ale nie w znaczeniu liturgicznym, a dogłębnie świeckim: człowiek z plonów, które zebrał od ziemi potrafił wytworzyć za pomocą własnych rąk,...

Czytaj dalej

Jakie warzywa można jeść na surowo?

Warzywa w stanie surowości traktujemy jako nie-gotowe, co momentalnie przekłada się na czynność gotowania. U-gotowane oznacza „gotowe” i przystosowane do wymogów ludzkiego środowiska brzusznego, a jednak czy możliwe jest, aby warzywa mimo pyszności im zgotowanej...

Czytaj dalej

Egzotyczne przyprawy i ich zastosowanie

Dzisiejsza kuchnia nie może obejść się bez różnorakich przypraw. Na szczęście większość z nich jest ogólnodostępna i niedroga. To dzięki przyprawom nasze dania wzbogacają swe walory smakowe i zapachowe, przez co nierzadko jałowe produkty stają...

Czytaj dalej

Bogactwo enigmatycznych owoców i warzyw

Warzywa i owoce są bardzo cennymi składnikami naszej diety. Są zdrowe, smaczne i bogate w wartościowe witaminy. Wspaniałym jest fakt, iż w dzisiejszych czasach sięgamy po te dary natury chętniej i częściej. Z pewnością każdy...

Czytaj dalej
Więcej artykułów