Galareta z kurczakiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1080
Galareta z kurczakiem i warzywami
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki z natką
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 kurczak do 1,5 kg
  • 1,5 l wody
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona słodka papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonego koperku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę obrać ze skory i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w dużą kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Kurczaka podzielić na porcje i przełożyć go do rondla. Mięso zalać 1,5 l wody, dodać do tego, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojone wcześniej warzywa oraz natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i odcedzić mięso. Następnie obrać je z kości i przełożyć je do plastikowego naczynia. Dodać do niego ugotowane warzywa. Następnie żelatynę spożywczą rozpuścić w 1 szklance gotowanego wywaru, wymieszać ją z pozostałym wywarem w rondlu i zalać tym mięso z warzywami w naczyniu plastikowym. Wszystko dobrze przestudzić i włożyć do lodówki, aby stężało. Podawać z natką zielonej pietruszki i koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów