Czarne pierogi z serem i łososiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 20353
Czarne pierogi z serem i łososiem
fot. tycoon101 / elements.envato.com

Składniki:

  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • natka jarmużu do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka atramentu z mątwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Na farsz:
  • 300 g filetów z wędzonego łososia
  • 250 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz jarmuż umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Mąkę przesypać na stolnice, po czym wlać do niej roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie do ciepłej wody wlać atrament z mątwy, wymieszać i przelać do mąki z masłem. Z całości wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki kubkiem.

Przygotować farsz: filety rybne z łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa wspólnie z serem twarogowym do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać dodać do sera z rybą. Następnie dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu łyżką nałożyć farsz na wycięte krążki z ciasta.

Całość zlepić ręcznie, uformować uszka i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko solonej wody. Pierogi gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia. Wszystko udekorować natką jarmużu i podawać z gęsta śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów