Kaczka pieczona z batatami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3043
Kaczka pieczona z batatami
fot. Roboppy (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 4 ziemniaki bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 udka z kaczki
  • 2 łyżki grubo tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wsypać 1 łyżeczkę soli, suszonego tymianku i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wysmarować tym mięso z kaczki i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, oprószyć je pieprzem czarnym, skropić 4 łyżkami oleju, przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz z sałatą. Dopóki mięso jest jeszcze gorące - posypać je tartym parmezanem. Następnie bataty umyć, osączyć z wody oprószyć je szczyptą soli, mielonym pieprzem, papryką chili i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów