Kaczka pieczona z batatami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Kaczka pieczona z batatami

    Dodane przez: wd2005

    Roboppy (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki

  • 4 ziemniaki bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 udka z kaczki
  • 2 łyżki grubo tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wsypać 1 łyżeczkę soli, suszonego tymianku i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wysmarować tym mięso z kaczki i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, oprószyć je pieprzem czarnym, skropić 4 łyżkami oleju, przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz z sałatą. Dopóki mięso jest jeszcze gorące - posypać je tartym parmezanem. Następnie bataty umyć, osączyć z wody oprószyć je szczyptą soli, mielonym pieprzem, papryką chili i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy