Pomidory zapiekane z mięsem, ryżem i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1226
Składniki:
- 250 g kleistego ryżu
- 250 g mielonego mięsa drobiowego z indyka
- 4 pomidory
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz ziołowy mielony
Opis przygotowania:
Pomidory oraz zielony koperek umyć i odsączyć z wody. Zielony koperek posiekać drobno. Pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odprawować i wymieszać go z mielonym mięsem z indyka. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć ją z ognia i dodać do ryżu z mięsem. Następnie składniki te doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem ziołowym, wymieszać i przełożyć do wydrążonych wcześniej pomidorów.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć. Wtedy wbić do tego jajko i wszystko nadal piec do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć. Wtedy wbić do tego jajko i wszystko nadal piec do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem.
Komentarze (0)