Pignoli (ciastka)

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 37
Pignoli (ciastka)
craigemorsels (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 2 szklanki mielonych migdałów
  • 1,5 szklanki orzeszków pinii
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Białka jaj ubijać mikserem z cukrem pudrem, aż do uzyskania piany. Potem wsypać stopniowo do tego mielone migdały, wlać ekstrakt waniliowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Z całości uformować ręcznie małe kulki, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Górę ciasta wyłożyć orzeszkami pinii. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy