Pignoli (ciastka)

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 4 białka jaj
  • 2 szklanki mielonych migdałów
  • 1,5 szklanki orzeszków pinii
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Białka jaj ubijać mikserem z cukrem pudrem, aż do uzyskania piany. Potem wsypać stopniowo do tego mielone migdały, wlać ekstrakt waniliowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Z całości uformować ręcznie małe kulki, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Górę ciasta wyłożyć orzeszkami pinii. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy