Jabłka w karmelu z orzechami i czekoladą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3435

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 250 g plastycznego, czekoladowego lukru
  • 4 słodkie jabłka
  • 4 patyczki szaszłykowe
  • Karmel:
  • 220 ml śmietany 30%
  • 180 g cukru
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Jabłka umyć, przełożyć do rondla w całości i szybko zagotować na średnim ogniu, aby zmiękły, ale ich nie rozgotowywać. Po zagotowaniu jabłka odcedzić, dobrze przestudzić i nabić na patyczki szaszłykowe.

Przygotować karmel: na patelnię przesypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu bez mieszania do chwili, aż zacznie się sam karmelizować. Kiedy uzyskamy bursztynowy kolor z karmelizowanego cukru, wlać do niego śmietanę. Następnie całość dobrze wymieszać, po czym zagotować i ściągnąć z ognia. Wsypać do tego mielone orzechy, szczyptę soli, ponownie dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.

W przestudzonym karmelu zanurzyć ugotowane wcześniej jabłka, a potem wszystko udekorować plastycznym lukrem czekoladowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy