Jabłka w karmelu z orzechami i czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1646
Jabłka w karmelu z orzechami i czekoladą
fot. PersonalCreations.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g plastycznego, czekoladowego lukru
  • 4 słodkie jabłka
  • 4 patyczki szaszłykowe
  • Karmel:
  • 220 ml śmietany 30%
  • 180 g cukru
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, przełożyć do rondla w całości i szybko zagotować na średnim ogniu, aby zmiękły, ale ich nie rozgotowywać. Po zagotowaniu jabłka odcedzić, dobrze przestudzić i nabić na patyczki szaszłykowe.

Przygotować karmel: na patelnię przesypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu bez mieszania do chwili, aż zacznie się sam karmelizować. Kiedy uzyskamy bursztynowy kolor z karmelizowanego cukru, wlać do niego śmietanę. Następnie całość dobrze wymieszać, po czym zagotować i ściągnąć z ognia. Wsypać do tego mielone orzechy, szczyptę soli, ponownie dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.

W przestudzonym karmelu zanurzyć ugotowane wcześniej jabłka, a potem wszystko udekorować plastycznym lukrem czekoladowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów