Boczniaki smażone z serem i ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3327
Składniki:
- 100 ml pikantnego keczupu
- 20 g grzybów boczniaków
- 20 g tartego sera pleśniowego Gruyere
- 15 g zielonej fasolki szparagowej
- 6 dużych ziemniaków
- 6 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 pomidor
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Keczup i musztardę wyłożyć na talerz. Warzywa oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i utłuc tłuczkiem. Boczniaki pokroić na kawałki, po czym oblepić je tłuczonymi ziemniakami oraz tartym serem pleśniowym. Oblepione przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe dodać do keczupu z musztardą. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowana odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno pomidorem oraz bułką tartą.
Komentarze (0)