Boczniaki smażone z serem i ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3062
Boczniaki smażone z serem i ziemniakami
fot. danperry.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 20 g grzybów boczniaków
  • 20 g tartego sera pleśniowego Gruyere
  • 15 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Keczup i musztardę wyłożyć na talerz. Warzywa oraz grzyby umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i utłuc tłuczkiem. Boczniaki pokroić na kawałki, po czym oblepić je tłuczonymi ziemniakami oraz tartym serem pleśniowym. Oblepione przełożyć na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe dodać do keczupu z musztardą. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowana odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno pomidorem oraz bułką tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów