Marcepanki z czekoladą i boczkiem w karmelu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1458
Marcepanki z czekoladą i boczkiem w karmelu
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 25 g wędzonego boczku
  • dowolny kwiat do dekoracji
  • Masa marcepanowa:
  • 350 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki letniej przegotowanej wody
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • Karmel:
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%

Opis przygotowania:

Przygotować masę marcepanową: mielone migdały przesypać na stolnicę i wymieszać je z cukrem. Do wymieszanych składników wlać olejek migdałowy, wodę i likier amaretto. Całość zagnieść ręcznie na jednolita masę, po czym zawinąć w folię spożywczą i wstawić je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, odwinąć z folii, uformować z nich małe równe kostki (pojemniczkiem do lodu) i przełożyć na tackę. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą zalać kostki marcepanowe i pozostawić je do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu. Gotowe kostki marcepanowe wyłożyć na talerz. Następnie boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu, do chwili, aż się rozpuści i przybierze złoty kolor. Do rozpuszczonego cukru wlać wodę, dodać masło, śmietanę i całość zagotować. Po zagotowaniu dodać do tego osączony wcześniej z nadmiaru tłuszczu zrumieniony boczek, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty, po czym sam boczek odcedzić na sicie i dodać go składników. Wszystko udekorować dowolnym kwiatem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów