Bakłażany z polędwicą wieprzową i orzechami w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1556
Bakłażany z polędwicą wieprzową i orzechami w curry
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 250 g orzechów nerkowca
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek świeżej roszponki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Polędwicę wieprzową pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać orzechy nerkowca i lekko je zrumienić. Dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać do tego curry i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Następnie bakłażany z zawartością włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika przełożyć na talerz, polać jogurtem naturalnym i udekorować roszponką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów