Bakłażany z polędwicą wieprzową i orzechami w curry

arek

Autor:

Przepisów: 1920

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 250 g orzechów nerkowca
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek świeżej roszponki

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Polędwicę wieprzową pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać orzechy nerkowca i lekko je zrumienić. Dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać do tego curry i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Następnie bakłażany z zawartością włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika przełożyć na talerz, polać jogurtem naturalnym i udekorować roszponką.

0 komentarzy

Podobne przepisy