Kotlety z tofu ze szpinakiem i penne

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • Kotlety:
  • 250 g jedwabistego tofu
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Szpinak rozmrozić. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone nasiona kolendry i smażyć razem przez 30 sekund. Potem wlać do tego koncentrat pomidorowy. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć je z ognia i polać nimi ugotowany makaron.
Przygotować kotlety: tofu zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Rozmrożony szpinak pokroić na kawałki i dodać do startego wcześniej tofu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszklone dodać do składników w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartą, wlać sos sojowy i mleko sojowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kotlety i smażyć je na pozostałej oliwie na patelni do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy