Penne w sosie czosnkowo-migdałowym ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1516
Penne w sosie czosnkowo-migdałowym ze szpinakiem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 100 ml jogurtu zwykłego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Makaron wrzucić na 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.

Przygotować sos: jogurt przelać do kubka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu w kubku. Wsypać do tego mielone migdały i szczyptę pieprzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem.

Wszystko przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi migdałami oraz świeżym szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów