Penne w sosie czosnkowo-migdałowym ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1516
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
- Sos:
- 100 ml jogurtu zwykłego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonych migdałów
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Makaron wrzucić na 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.
Przygotować sos: jogurt przelać do kubka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu w kubku. Wsypać do tego mielone migdały i szczyptę pieprzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem.
Wszystko przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi migdałami oraz świeżym szpinakiem.
Przygotować sos: jogurt przelać do kubka. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do jogurtu w kubku. Wsypać do tego mielone migdały i szczyptę pieprzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem.
Wszystko przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi migdałami oraz świeżym szpinakiem.
Komentarze (0)