Bakłażan zapiekany z jagnięciną i serem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g łopatki jagnięcej bez kości
  • 30 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Środki wydrążonych bakłażanów pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić drobno. Jagnięcinę pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę oraz pomidory. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone mięso oraz środki z bakłażanów. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii, wymieszać, smażyć razem jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych wcześniej bakłażanów. Następnie wszystko posypać pokruszonym na kawałki serem feta, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić

0 komentarzy

Podobne przepisy