Sałatka mięsna z mietą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Sałatka mięsna z mietą

    Dodane przez: arek

    Jpatokal / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki solu sojowego jasnego
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 pomarańczowa papryczka chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Mięso mielone oprószyć mielonymi nasionami kolendry oraz szczyptą soli i smażyć na rozgrzanej oliwie do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Całość zalać sosem sojowym i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Następnie szczypiorek pokroić drobno i razem z miętą dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, skropić sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i udekorować papryczkami chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy