Sałatka mięsna z mietą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1755
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki solu sojowego jasnego
- 1 zielona papryczka chili
- 1 pomarańczowa papryczka chili
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 cebula
- 1 garść świeżej mięty
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Mięso mielone oprószyć mielonymi nasionami kolendry oraz szczyptą soli i smażyć na rozgrzanej oliwie do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Całość zalać sosem sojowym i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Następnie szczypiorek pokroić drobno i razem z miętą dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, skropić sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i udekorować papryczkami chili.
Komentarze (0)